Otthonunk története

"Pilis hegyén megérzem, hogy a múlt a jelenben lüktet,

s hogy az igazi gazdag élet az,

melyben a múlt is, a hagyományok is, az idők s a

helyek története is mint bátor, erős s jelenvaló

öntudat él…"

(Prohászka Ottokár: A Pilis hegyén, 1927.)

 

nba ep 2Mi az, amit közvetít, amit átad, amitől mégis más ez a hely, mint a többi ilyen jellegű intézmény? Ennek a helynek különös varázsa van: „A Történelem.” Áthatja az otthon falait, ott bujkál a kert fáiban és a figyelő szívekben, amik nyitottak a múlt dallamára.

Kevesen gondolnák a modern épületegyüttesre tekintve, hogy a múlt gyökerei egészen 1942-ig visszanyúlnak. Szabó M. Erika nővér az Isteni Megváltó Leányai budai Szent Margit gimnázium igazgatója ebben az évben vásárolt Klotildligeten egy villát telekkel. Azzal a célzattal, hogy a budai gimnázium alsóbb osztályai néhány hetet itt töltve tanulhassanak, élvezhessék a pilisi hegyeket.

nba ep 3A megváltós nővéreknek pedig pihenőhelyet biztosítson, ahol testileg-lelkileg feltöltődhetnek. 1948-ban, mint oly sok egyházi intézményt a klotildligeti épületet is államosították.

 A történelem viharos szelében találtak rá az idő által koptatott, részben leégett egykori Szent Margit üdülőre. A Szeretetszolgálat vezetősége vállalta fel az épület rendbehozatalát. A szerény kezdetek után küzdelmes utat bejárva, lépésről lépésre kellett megteremteni a szociális intézmény korszerű feltételeit, hogy meghitt fedél legyen az otthon lakói feje felet.

A ,,menedékház” vezetésére Dr. Kuszter Magdolna Lygia megváltós nővért kérték fel,mezo hogy vállalja a vezetői feladatokat. Az épület 1959-ben fogadta falai közé a Szeretetszolgálat első ,,fecskéit” 25 nővért. A nővérek Mária Alfonza Anya küldetésének szellemében odaadóan ápolták a betegeket, de jeleskedtek a mindennapi teendők ellátásában is. A kezdeti zord körülmények ellenére szeretet lengte be az otthont. A házat 20 éven keresztül vezette ódaadóan Dr. Kuszter Magdolna M. Lygia nővér, s már nem élhette meg a rendszerváltást, amikor a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat 1991. szeptember 26-án átvette saját kezelésébe az otthont. Az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja 1997. június 2-án vette saját fenntartása alá, és ekkor építették meg az 5 szintből álló fő épületet. Az 1997-ben Dr. Takács Nándor székesfehérvári püspök úr által  tartott házszentelés során kapta az otthonunk a

Nagyboldogasszony Ház nevet.

bejaratnba ep 1